Колко струва моят имот?

13-02-2019
Колко струва моят имот?
Едно от многото предимства на това да притежавате имот е възможността един ден да го продадете - с печалба, която след това може да използвате за закупуване на по-голям дом, на инвестиционен имот, или за да подпомогнете финансите си за периода след като се пенсионирате. Когато решите, че сте готови да продавате и да обявите дома си за продажба, въпросът, който трябва да зададете, е: "Колко струва моят имот?" Това наистина е труден въпрос. Той отваря темата за факторите, всеки от които в различна степен ще повлияе на решението ви на каква цена да продавате имота.

Правилната цена

Няма как да не акцентираме върху значението на определянето на правилната цена. Един надценен имот рискува да се "залежи" на пазара за продължителен период от време. Това може сериозно да повлияе в отрицателен аспект на крайния резултат, особено ако вече сте закупили друг дом и плащате две ипотеки едновременно. Освен това, надценяването на дома ви може да направи конкурентните имоти за продажба още по-привлекателни. И често, решението на проблема не е толкова просто, като това да обявите по-ниска цена на имота. Купувачите, които са на пазара, вече са виждали вашата обява и те или няма да я вземат под внимание, понеже за тях вече е стара новина, или ще се чудят какво не е наред с имота, предвид намалението на цената. Продажбата на надценен имот не е идеалната ситуация, в която можете да се намирате, при какъвто и да е търговски сценарий. От другата страна, поставянето на по-ниска цена на имота означава да изгубите пари. Определянето на точната цена още от самото начало ще гарантира, че вашата оферта на имот ще привлече сериозни купувачи, както и възможност за получаване на няколко оферти за закупуване.

И така, колко струва моят имот?

ПАЗАРНИ УСЛОВИЯ

Пазар на купувача или пазар на продавача имаме? Пазарът на недвижими имоти се влияе от всичко от икономическа картина до времето. Видът на пазара говори за търсенето на жилища, което ще повлияе на това колко бързо ще се продаде вашият дом и ще ви помогне да отговорите на въпроса „Колко струва моят имот?“ Пазарът на недвижими имоти на купувача се характеризира с повече жилища за продажба, отколкото хора, които да ги купуват. Повече оферти на имоти (или по-малко купувачи на жилища) означава, че купувачите се сблъскват с по-малка конкуренция в процеса на закупуване и често могат да отделят време и да видят повече жилища, преди да направят оферта за закупуване. Купувачите също имат по-голямо предимство при преговорите, когато става въпрос за тяхната оферта и условията за продажба.

СРАВНИМИТЕ ИМОТИ

Ако не сте сигурни колко струва вашият дом, нека вашият агент на недвижими имоти да ви представи сравними имоти, за да отговори на въпроса (в зависимост от пазара, разбира се!) “Колко струва моят имот?” Това ще ви даде представа какви имоти в същия квартал са се продали през последните седмици. Това е реалистично отражение на това, което купувачите действително са платили за подобни жилища в същия район. Също така е разумно да следите конкуренцията си. Обърнете внимание на имотите, които в момента се продават във вашия квартал, състоянието и характеристиките им, както и на цена "продава".

ЛОКАЦИЯТА НА ИМОТА

Местоположението на имота оказва огромно влияние върху стойността му и с право. Това е особено важно съображение за купувачите, тъй като местоположението е нещо, което определено не можете да промените в имота. Местоположението ще определи дали кварталът е добър и удобен за живеене, цената, която купувачите трябва да платят и стойността при препродажбата, когато е време имотът да го бъде продаден.

ИМОТЪТ

Местоположението на имота обикновено има по-голямо значение от стила, когато става въпрос за стойност, но това не означава, че състоянието, функциите и подобренията не са от значение при определяне на стойността на вашият дом. Цената на имот в лошо състояние и тази на готов за нанасяне имот ще са различни, дори и при идентични етажни разпределения. Елементи като нов покрив, завършен сутерен, реновирана кухня и бани могат да окажат влияние върху цената, а възвръщаемостта на инвестицията може да си струва парите и усилията. Точно затова много продавачи на жилища избират да ремонтират или обновят дома си, преди да го пуснат на пазара. Изчислете стойността за обновяването и преценете дали ще си върнете парите при условията на пазара на недвижими имоти.

 

Има много неща, за които да помислите, преди да поставите на имота табела/винил "Продава". Какво се случва на пазара на недвижими имоти? Има ли търсене? Кои имоти са конкурентни на вашия? Колко струва вашият имот? И в крайна сметка, какво можете да направите, за да осъществите продажбата? Започнете като наемете опитен агент на недвижими имоти, който има задълбочени познания за конкретната област, условията на пазара и целевия купувач.

Обсъдете всичко по-горе с вашия професионалист в областта на недвижимите имоти. В процеса на покупка или продажба образованието и опитът са от ключово значение и ви дават възможност да вземате сигурни решения за вашия имот и вашите финанси.

Продължавайки да ползвате този уеб сайт, Вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“. Можете да изтриете и/или блокирате „бисквитките“, като промените настройките на Вашия браузер. Повече информация.